April 29, 2024

Aviokoulu

Parisuhteen lyhyt kertaus

Ajantajun testaus

Kesäaikaan siirtyminen haittaa aivojen omaa sisäistä kelloa.

Taas on se aika vuodesta, kun joudumme muuttamaan tajunnan virtaa. Sitä se todellakin on, kesäaikaan siirtyminen. Ajantaju on fysiologinen ominaisuus, jonka olemassaoloa ei kaikki halua myöntää, mutta kaikkien aivotoiminnassa se kuitenkin on. Ei kiistellä tosiasioista, vaan tehdään ajantajun testaus.

Testiaamuksi kannattaa valita päivä, jolloin saat vapaasti herätä. Ilman herätyskelloa. Kun heräät, mieti minuutin verran ja arvioi paljonko kello on. Monilla ihmisillä tämä on liian helppoa, sillä kadulta tai naapurista kuuluvat äänet paljastavat heti lähes oikean kellonajan. Vilkaisu ikkunaan voi myös olla paljastava, sillä olet tottunut vertaamaan näkemääsi edellisiin aamuihin. Ole rehellinen, kaikkien vihjeiden huomioimatta jättäminen on vaikeaa, mutta menikö arvio pari tuntia pieleen? Siinä tapauksessa, aika ei ole sinun ongelmasi, et tiedä sen kulumisesta mitään.

Mikä on normaaliaika

Jos luet tätä normaaliaikana tai kesäajan voimassa ollessa, tulosta pitää analysoida eri tavoin. Lokakuusta huhtikuuhun kello on normaaliajassa eli aikavyöhykkeet on säädetty siten, että keskipäivällä aurinko paistaa etelästä. Riippuen sijainnista, tämä voi heittää helposti puoli tuntia. Kesäaikana kelloja siirretään tunti eteenpäin. Jos heräät kesällä kello kuusi, kello on oikeasti vain viisi. Siksi olo saattaa olo tavallista väsyneempi. Ajantajun testaus muuttuu kesäaikana seuraavasti: Jos arvioit heräämisajan tunnin varhaisemmaksi, onneksi olkoon, fysiologinen ajantajusi on normaali. Mutta todennäköisesti kärsit erilaisista ongelmista kellonajan siirtämisen jälkeen. Ensimmäinen päivä menee ohi pienessä sumussa ja ennen kuin huomaatkaan, on kellon mukaan jo nukkumaanmenoaika.

Turhaa stressiä

Kesäaika voi aiheuttaa stressiä ja väsymystä Ajantajun testaus helpottaa ymmärtämään oireita.

Herkimmät ihmiset tuntevat olonsa vaivautuneeksi viikkoja tai jopa kuukausia. Täsmällinen ajantaju, joka perustuu auringonsijaintiin ja siitä tulevaan valonmäärään saattaa häiriintyä niin vakavasti, että tilanne normalisoituu vasta syksyllä, kun kellonaikaa rukataan takaisinpäin. Itse kuulun niihin ihmisiin, jotka elävät sisäisen kellon mukaan. Kesäaika on painajainen, joka aiheuttaa tarpeetonta stressiä. Nuoruusikäni olen elänyt olosuhteissa, joissa kesäaikaan siirtymisestä ei ollut vielä puhettakaan. Aivoihin iskostui tietyt valaistusolosuhteet eri vuorokauden- ja vuodenaikoina verrattuna kelloon. Niitä samoja lainalaisuuksia aivot noudattava vieläkin, joten kesäaikaa on mahdoton hyväksyä.

Muuta aikavyöhykettä

Ehdottomasti paras lääke kesäajan aiheuttamaan ongelmaan on vaihtaa asuinmaata. Eri aikavyöhykkeellä eläminen tuo niin paljon uutta virikettä aivoille, että kesäaikaan muuttaminen ei enää rasita niin pahasti. Itselleni länteen siirtyminen on paras suunta, Aasiassa olo on jatkuvasti sekava ja vuorokausirytmiä ei löydy edes viikossa. Suomesta etelään lähtiessä tilanne paranee jonkin verran, koska ylipitkät valoisat päivät jäävät pois ja talven kaamosta ei olekaan enää olemassa. Lämpö ja valo ovat ihmiselle luonnollista mielenravintoa sopivasti annosteltuna. Karibianmeren saarilla ei turhaan puhuta paratiisista. Kun aurinko nousee ja laskee 6.20 aamuin illoin ympäri vuoden, se kuulostaa äkkiä tylsältä. Virikkeitä voi kehitellä ihan muulla tavoin kuin kiusata itseään vääntämällä sisäistä kelloaan väkivaltaisesti.