March 29, 2024

Aviokoulu

Parisuhteen lyhyt kertaus

Malta kulissien takaa

Jokainen näkee asuinpaikkansa erilaisena, riippuen asuinpaikasta tarkemmin, henkilökohtaisista mieltymyksistä, työstä, harrastuksista, ihmissuhteista, perheen rakenteesta. Jos kerron minkälaista elämä on esim. Maltan maaseudulla tai toisella pääsaarella Gozolla, kukaan tiheään asutussa Sliemassa tai St. Paulissa asuva ei tunnista tarinan kertovan samasta maasta. Tässä lyhyesti Malta kulissien takaa.

Jos pitää kuitenkin löytää täysin yleistä asiaa, puhutaan säästä, ihmisistä yleensä, liikenteestä, kaupasta tai turismista. Kirjoitan vain asioista, jotka oikeastaan yllättivät, vaikka olen maailmaa nähnyt, siitähän tässä oli kyse.

Ilmasto

Malta sijaitsee keskellä Välimerta, siellä on varmaan lämmintä ympäri vuoden. No ei, Euroopassa ei ole mantereen puolella paikkaa, jossa on talvellakin lämmintä, sanan varsinaisessa merkityksessä. Muutama etelän saari, kuten Maltakin, on ripauksen lämpimämpi. Lämmintä on toukokuun alusta marraskuuhun, muun ajan olemme meren armoilla. Meriveden lämpötila on kesän 26 asteesta talven 14 asteeseen. Talvikausi on tuulista ja sadetta tulee joulukuusta maaliskuuhun. Talvella tuuli viilentää kivirakenteiset talot, joissa ei ole eristyksiä ja jokainen keksii parhaan mahdollisen tavan pysyä lämpimänä. Tosin huonoimmillaan puhutaan noin 10 asteen lämpötiloista, tyypillinen talvipäivä on 15 asteen molemmin puolin.

Talvimyrsky Gozolla
Gozon maaseutua

Asukkaat

Etelän ihmiset ovat laiskoja. No ei todellakaan. Maltalaiset heräävät aikaisin, aurinko nousee talvellakin aamuseitsemän tienoilla, joten pimeässä ei tarvitse kömpiä töihin. Yritteliäisyys on silmiinpistävää, vaikka palkkataso ei olekaan mitään Suomalaista tasoa. Monissä töissä tarjotaan 4 €:n tuntipalkkaa.

Etelän ihmiset ovat epäluotettavia. Väärin meni. Maltalla voi jättää avaimet autoon kadun varrelle koko päiväksi. Maltalaisista 95 % kuuluu kirkkoon ja se näkyy yleisessä käytöksessä. Maltalla on n. 350 kirkkoa, käytännössä jokainen maltalainen mahtuu yhtä aikaa kirkkoon. Ihmiset käyvät kirkossa vähän väliä, siellä tuntuu olevan koko ajan jotain toimintaa. Uskonnollisuus näkyy katukuvassa, ovien edessä on suojelusenkeleitä ja pyhimysten patsaita. Vaikka aina joka paikassa on mätiä omenoita joukossa, yleisesti ihmiset ovat rehellisiä ja kunnioittavat toisen omaisuutta ja henkilökohtaista koskemattomuutta. Historiasta löytyy tarinoita jopa palkkamurhasta ja korruptiosta, mutta mikään jokapäiväinen ongelma se ei ole.

Maltalla on 350 kirkkoa

Rikas historia

Pienellä saarella ei ole mitään katseltavaa. Malta tekee taas poikkeuksen. Maltan historia ylettyy kauemmas kuin Egyptin pyramidit. Malta on niin täynnä museoita ja esihistoriallisia nähtävyyksiä, että niiden kahlaamiseen ei riitä normaali viikon tai parin loma. Niiden anti sopii niin lapsille kuin aikuisillekin. Kun museoihin lähtee tutustumaan, huomaa miten historia nappaa mukaansa. Maltan loistava sijainti on tehnyt siitä halutun tukikohdan vuosituhansia, sitä on valloitettu ja yritetty valloittaa uusien ja taas uusien kansojen toimesta. Toisen maailmansodan aikana Malta toimi todella tärkeässä roolissa ja vihdoin sotien jälkeen itsenäistymisprosessi pääsi käyntiin. Brittien vaikutus näkyy saarella monella tapaa, mutta poliittisesti Malta haluaa pärjätä omillaan. Maltalla ajetaan edelleen vasemmalla, rahan symboli merkitään hinnan vasemmalle puolelle, vaikka euroja käytetäänkin. Maltan kielen lisäksi englanti on kaikkialla käytössä. Tietysti myös italiaa osataan laajasti, onhan Italia (Sisilia) lähin naapuri. Museoiden lisäksi on toki perinteisiä turistikohteita, akvaarioita, kylpylöitä, snorklaus ja sukellusretkiä, veneilyä jne.

Maltalla on pitkä historia

Meri elinkeinona

Malta hyödyntää sijaintiaan taitavasti merenkulussa. Jälleenlaivaus ja varastointi on iso business. Maltan lähistöllä hengailee kymmeniä laivoja, jotka odottavat rahdin kuljetusta. Taivaanranta on illalla hämmentävä, kun horisontissa seisovat laivat sytyttävät valonsa ja tavallisesta kartasta ei löydy siltä suunnalta mitään.

Meri on se elementti, jonka vuoksi turismi on tärkeä elinkeino, (20–25%). Saarilta löytyy muutama upea hiekkaranta, vaikka muuten rannat ovat usein kivisiä. Vesi on kristallinkirkasta jopa satamissa.

Ramla Bay hiekkaranta
Sliema

Rakennukset

Talot rakennetaan kivestä. Jokseenkin kaikkien talojen materiaalina on paikallisesta maaperästä lohkottu keltaruskea harkko. Välipohjat valetaan betonista, kattoja ei yleensä ole vaan siellä on avonainen kattoterassi. Harvoin niitä kukaan käyttää, onpahan paikka, jossa kuivattaa pyykkiä tai asentaa lämminvesivaraaja tai aurinkopaneelit. Puusta ei kukaan rakenna mitään, joten paloturvallisuus on omaa luokkaansa. Kivitalon ominaisuudet sopivat pitkään kuumaan kesään myös puutaloa paremmin. Saarilla ei kovin paljoa edes kasva puita, perinteistä metsää on minimaalisesti.

Joulu on iso juhla

Liikenne

Maltalla on järjettömästi autoja. Kaikki haluavat omistaa autotallin. Autotalli on usein kuin olohuone, tavaraa hyllyt täynnä, jossain osassa ruokapöytäkin ja harrastusmahdollisuuksia. Tuntuu siltä, että taloon suunnitellaan autotalli ja sitten toiseen kerrokseen asunto, jos raha riittää. Vaikka etäisyydet ovat pieniä, aina ajetaan autolla.

Kissat

Maaseudulla ja pikkukaupungeissa varsinkin on paljon kissoja. Kulkukoiria ei ole ja kissatkin ovat aina jonkun suojeluksessa ja ruokinnassa. Eläinambulanssi huolehtii kaikista loukkaantuneista eläimistä. Talon omistaja asentaa valvontakamerat kadulle päin, ei siksi, että joku tulisi varastamaan jotain, vaan siksi, että näkee jos joku ajaa kissan yli. Yliajaja saisi sakot. Kissoilla on usein tapana istua keskellä katua. Useimmat koirat seurustelevat kissojen kanssa kauniisti omistajan kanssa ohikulkiessaan.

Luonto

Maltalla ei ole mitään kovin myrkyllistä ötökkää. Luonnossa voi liikkua täysin huoletta. Kivikoissa elää valtavasti hellyttäviä pieniä liskoja, jotka ilmeisesti syövät kaikki inhoamani hämähäkit pois.. Liskot osaavat seurustella, kunhan niitä ei pelottele.

Kauppa

Kauppoja on paljon. Lidl on rohmunnut ison osan markkinoista, mutta muutamia muita isoja kauppoja löytyy, vaikka mitään varsinaista kilpailevaa ketjua ei ole. Ruoka on hiukan kalliimpaa kuin mantereen puolella ja iso osa ruokatavaroista tulee Italian puolelta. Suomen hintatasoon nähden ruoka on silti edullista. Putiikkeja on tiheimmin asutuissa paikoissa, kuinka moni niistä kuoli koronan kourissa, en vielä tiedä. Pikkukaupungeissa ja maaseudulla myymäläauto on suosittu. Käytännössä ihmisten ei monilla alueilla tarvitse lähteä mihinkään. Oven edessä pysähtyvät päivittäin leipomon auto, vihannesauto, juomavesipulloja myyvä auto, kaasupullojen myyjä, kalakauppias, pikkuisen lähikaupan kuljetusauto. Posti ja kuriirit hoitavat lähetykset kaikkialle ovelle asti. Kaupankäynti tehdään käteisellä, korttimaksu on harvinaista kaikkialla. Bensa-asemalla voi maksaa kortilla, niin kauan kun omistaja on paikalla korttikoneen kanssa, muina aikoina ei.

Miten Maltalle pääsee

Maltalle pääsee lentämällä melkein kaikkialta. Ihan kaikista Euroopan maista ei sentään suoria lentoja ole. Lentämisen lisäksi Maltalle voi ajaa autolla. Ensin Italian halki Sisiliaan ja sitten hulppealla katamaraanilla Maltan Vallettaan. Lähes 40 solmua porhaltava, 111-metrinen autolauttakatamaraani on uskomaton kapistus, jota ei olisi luullut olevan edes olemassa.

Maltalle matkustava turisti tekee suurimman virheen siinä, että varataan aivan liian lyhyt aika. Kaksi viikkoa on minimi, jos ei aio koko aikaa viettää vain hotellin uima-altaalla. Saaren eri alueilla menee aina koko päivä. Pelkästään Gozolla voi viettää monta päivää. Toinen virhe on se, että kuvitellaan kaiken järjestyvän paikan päällä. Kannattaa ottaa asioista selvää, esimerkiksi lukemalla hyviä blogikirjoituksia, ei kaupallisia, vaan oikeasti jonkin siellä asuvan kirjoituksia. Pitää selvittää etukäteen, miten eri paikkoihin pääsee. Kannattaa ottaa vaikka taksi, kymppi tai kaksi on pieni hinta kokemuksista ja nähtävyyksistä, joista kylmässä pohjolassa voi vain haaveilla.

Pienet liskot ovat hauskoja

Malta: plussat ja miinukset – Via Per Aspera Ad Astra