April 23, 2024

Aviokoulu

Parisuhteen lyhyt kertaus

Covid-19 talouskriisi

Vuosi 2020 tullaan muistamaan uuden talouskriisin alkupamauksena. Tällä kertaa sitä voidaan kutsua nimellä Covid-19 talouskriisi. Se on modernin tietoyhteiskunnan ensimmäinen viruksen aiheuttama taloudellinen taantuma.

Miten virus poikkeaa muista talouskriisien aiheuttajista ? Mielestäni ei mitenkään. Kaikki on normaalia suhdanteiden vaihtelua. Yrittäjillä on aina riski siitä, että suhdanteet eivät ole pelkästään positiivisia. Jos heti huudetaan yhteiskuntaa apuun, kun tulee tappiollinen vuosi, ei kannata ryhtyä yrittäjäksi. Raadollista? Ei lainkaan.

Verrataan tilannetta Suomessa vuoden 1990- luvun alkuvuosiin. Selkeästi valtiovallan virheistä johtuen talous syöksyi ja työttömyysluvut nousivat. Kymmenet tuhannet yritykset ajautuivat konkurssiin, korot nousivat osaamattomien ihmisten johtaessa maata, yrittäjät riistivät itseltään hengen. Pankit eivät voineet auttaa, koska ne kaatuivat osittain itse ja säilytettäväksi määrätyt oli korkeimmalta taholta määrätty voittamaan kaikki oikeusasteet asiakkaiden nostamista kanteista.

Tänä vuonna korona sulki tietyn tyyppiset yritykset lähes kaikkialla maailmassa. Alkoi hirmuinen huuto ilmaisen rahan perään. Jos jotakin olisi voinut tehdä, niin pankit olisivat voineet alkaa luotottamaan yrityksiä valtion takaamilla lainoilla, tiettyyn rajaan asti. Se olisi ollut loogista ja oikeudenmukaista. Tosiasiassa näyttää siltä, että rahakirstujen avaimet ovat väärien henkilöiden käsissä. Tilanteessa nähtiin poikkeuksellinen mahdollisuus suuren luokan puhallukseen. Valtioissa liikuteltavat poikkeustilamiljardit ovat aina “momentum” tehdä ylimääräistä tuloa myös yksityisten taskuun. Tietysti harvoille ja valituille. Mitä nimiä tuleekaan mieleen 1990-luvun laman tiimoilta?

Mielenkiinnolla odotan, kenen nimiä nousee tuhkasta 2020-luvun kriisin jäljiltä. Suomessa mahdollisuudet ovat kaventuneet, sillä nyt on pelikentällä isompi pelaaja, EU. Euroopan mittakaavassa suurimmat rahanpyytäjät ja saajat ovat valtioita ja kansainvälisesti lentoyhtiöitä. Pienimpiä pelureita taklataan surutta laidan yli, mutta suurten instanssien lemmikeille lapioidaan rahaa.