April 26, 2024

Aviokoulu

Parisuhteen lyhyt kertaus

Maahanmuutosta ja pakolaisuudesta

Valtakunnallisella tasolla tapahtuva maahanmuutto-keskustelu on aikamoista pelleilyä. Minulla on sellainen olo, että mikään osapuoli ei tiedä, mistä puhuu. Maahanmuuttovirasto on viisaasti hiljaa asiasta. 

Mielipiteeni asiasta

Tästä asiasta pitäisi voida avoimesti puhua, koska EU rikkoo räikeästi omia sopimuksiaan, lue Dublin-sopimus. Toiseksi, koko turvapaikkajärjestelmä on luotu aikana, jossa kyseistä menettelyä ei oletettu käytettäväksi muuten, kuin todellisen hädän keskeltä pakeneville ihmisille. Ihminen on yhtä hankalasti hallittava kuin rotta, kaikki olemassa olevat reiät hyödynnetään. En kannata kyseenalaista pakolaisuutta, jota kutsutaan yhteisesti maahanmuutoksi. Olkaa sitten sekoittamatta maahanmuuttoa ja pakolaisuutta, nämä ovat kaksi eri asiaa (*) 

Kuten voi arvata, kirjoitan siksi, että tunnen paljon maahanmuuttajiin liittyviä asioita, lähipiiriin kuuluvien henkilöiden vuoksi. Lähipiirissä elää myös henkilö, joka on kirjoittanut gradun mamujen työllistymisestä. Maahanmuuttajista, jotka tunnetaan hyvin, yksi on pakolainen. Siis oikeasti, poliittinen karkulainen Irakista. Hän oli oppinut suomea, meni töihin, haki vaimonsa ja kaksi tytärtään Turkista pakolaisleiristä miltei heti Suomeen saapumisen jälkeen. Arvatkaa ensimmäisestä kerrasta, käyttääkö hänen vaimonsa ja tyttärensä huntuja. Heitä ei kerta kaikkiaan pysty erottamaan Suomen kantaväestöstä muusta kuin aksentista. Luulisin, että lapsilla ei sitäkään enää huomaa. Siitä on kaksikymmentä vuotta, kun he tulivat Suomeen. Tapasin miehen viimeisen kerran yli kymmenen vuotta sitten (sen jälkeen me itse lähdimme pois Suomesta), ja hän oli yhtä hymyä kuten aina ja puhui omasta perheestään silmät loistaen.  

Suomella on maailmalla pellen maine pakolaisten luvattuna maana. Se, että hullu Suomen valtio rupeaa maksamaan tukiaisia heti kättelyssä ja huolimatta siitä, saatko sitä statusta ikinä, on yleinen naurunaihe netissä. Myös seksiturismi, jota niin sanotut pakolaiset harrastavat, maksaa 10 000-13 000 euroa per nuppi päästä maahan ja anoa pakolaisstatusta. Muutamassa kuukaudessa, mitä he maassa pyörivät, summa tulee melkein takaisin valtion puolesta maksettuna. Tieto asiasta on saatavana netissä hyvinkin vapaasti. Minua ihmetyttää kovasti, miksi Suomen päättäjät eivät sitä tiedä? 

Miksi ihmeessä DNA-testin suorittamista pidetään ihmisoikeuksien loukkaamisena ja taas köyhän ihmisen tilitietojen vaatiminen KELAan ei? Kysehän on samasta asiasta: rahasta. Tavallinen pakolainen ei edes pääse Eurooppaan, koska heillä ei yksinkertaisesti ole rahaa siihen. He mätänevät pakolaisleireillä keskellä ei mitään. 

Muutaman vuoden takainen romanien vyöryminen Suomeen muista EU-maista loppui kuin seinään, kun heille lopetettiin tukiaisten jakelu. Sama tapahtuisi pakolaisuudelle, jos rahahanat pistettäisiin kiinni. 

Esimerkkinä Viro: sinne tulee alle 50 pakolaista vuodessa. Papereiden tarkastus ja tarvittaessa DNA-testaus kestää 3-4 kk, jonka jälkeen he joko pääsevät vapaalle jalalle tai käännytetään takaisin. Kun 104 eurolla kuukaudessa Virossakaan ei pärjää, he ovat kaikki töissä. Virossa työpaikkoja 50 pakolaiselle vuodessa riittää yllin kyllin. Kunhan osaavat pari sanaa englantia. Viron kielen opinnot tarjotaan maassa kaikille halukkaille mm. kielikahvilan muodossa (olen itsekin sellaisessa käynyt ihan huvikseen). 

Viron suhtautuminen mielletään usein ulkomaalaisvihaksi ja rasistiseksi. Todellisuudessa on kysymys elämästä ja kuolemasta, tarkemmin sanottuna sukupuuttoon kuolemisesta. Viron kansa on niin pieni, että kymmenien tuhansien pakolaisten siirto maahan tuhoaisi alkuperäisväestön lyhyellä aikavälillä. Viron kansa on jo kertaalleen (ehkä useammankin) yritetty tuhota, joten ihmisten suhtautumisen ymmärtää varsin hyvin. Jos Viroon muuttaa rehellisin aikein, tekemään työtä tai alkaa yrittäjäksi, nai virolaisen puolison tai menee opiskelemaan, kaikki on hyvin. Hyväksikäyttöä on pikkuruisen ja kovia kokeneen kansan vaikea ymmärtää. Viron infrassa on vielä korjattavaa pitkäksi aikaa, jotta maa voi saavuttaa eurooppalaisen tason, joten EU on edelleen tukemassa näitä ponnisteluja.

Mielestäni ainoa hyödyke, jonka Suomen valtion pitäisi tarjota kaikille maahanmuuttajille ilmaiseksi, on kieliopinnot. Suomen kieli on maailmalla harvinainen ja sitä on vaikea oppia etukäteen. Pietarin ja Petroskoin lisäksi sitä saa opiskella Unkarissa, siinä ne opiskelupaikat ovatkin. Opintoja pitää olla myös kaikilla tasoilla A1 – C1. 

Jako on siis sellainen: 

  • alkeistasot A1, A2
  • keskitasot B1, B2, jossa voi suorittaa myös kansalaisuuskokeen
  • ylimmät tasot C1, eli S2 – suomi toisena kielenä, ja C2 – äidinkieli 

Kun pääsee tasolle C1, voi sanoa jo osaavan kieltä.  

Kieliopinnot maksavat itsensä takaisin hyvin nopeasti. Minä laskin, että korkeasti koulutetun maahanmuuttajan kieliopinnot maksavat valtiolle 15 000-20 000 euroa vuodessa sisältäen opintotuen tai päivärahan. Työssäkäyvä koulutettu maahanmuuttaja maksaa vuodessa min 5 000-6 000 euroa veroja. Eli parissa-kolmessa vuodessa investointi maksaa itsensä takaisin. Se ei ole kaikki: yhteiskunnassa hyvin pärjäävä jäsen ei tarvitse tulkki-, tuki-, sosiaali- tai muita palveluita, jotka suomea osaamaton ja työtön maahanmuuttaja tulee vaatimaan vuosikymmenien aikana. Lisätään tähän mielenterveyshuollon kustannukset. Tulkattuna.

Tuo mainittu gradu käsitteli juuri korkeasti koulutettuja maahanmuuttajia, joista vain yksi yllä mainittu tapaus liittyi pakolaisuuteen. En ole tavannut henkilökohtaisesti kovin monia muita pakolaisia (vielä yhden tytön, joka oli samassa työpaikassa, hänkin osasi kohtalaisesti suomea muuten), koska heitä on mahdotonta tavata. Normaalissa elämässä heitä ei näy, eikä minua ole raiskattu eikä uhattu veitsellä. 

Tallinnassa olen pannut merkille pari työntekijää Prismassa. Tästä voin päätellä, että tässä he sitten kaikki ovat, ne ihmiset jotka todellakin olisivat tarvinneet suojaa toisessa maassa (erilaisista syistä jokainen). Niin kuin olen heiltä kuullut, uudessa maassa he haluavat ehdottomasti olla maan tavalla. He haluavat vain elää normaalia arkea ilman alituista pelkoa. He ovat kiitollisia siitä, että uusi kotimaa otti heitä vastaan. Niin ja se mikä yleensä erottaa nämä ihmiset valepakolaisista: he ovat suvaitsevaisia ja kunnioittavat vastaanottavan maan tapoja, uskontoa ja elämänmenoa. 

*)Termeistä

Maahanmuutto

On yhteinen termi kaikelle maan sisään tapahtuvalle liikenteelle. Maahanmuuttajan statusta ei ole olemassa sellaisenaan eikä se oikeuta mihinkään tukiaisiin, korvauksiin, avustuksiin. Maahanmuuttoa tapahtuu sekä EU:n sisällä että sen ulkopuolelta. 

Status

Maahanmuuttajan status määrittelee, millä perusteella hän on tullut maahan ja mihin hänellä on oikeus Suomessa.

Status voi olla:

  • työperäinen maahanmuutto
  • perheen yhdistäminen 
  • paluumuutto (inkerinsuomalaiset ja repatriaatit)
  • pakolaisuus
  • muu syy (opiskelu, sijoittaminen yms)

Työperäinen maahanmuutto rinnastaa maahanmuuttajan Suomen asukkaaseen, viisumin tai oleskeluluvan voimassaolon ajaksi. Työperäinen maahanmuutto ei tapahdu ilman voimassa olevaa työsopimusta suomalaisen työnantajan tai Suomessa työnantajaksi rekisteröityneen (juridisen) henkilön kanssa (esim. EU-taho tai ulkomainen yritys, jolla on toimipiste Suomessa). Erikoisuutena on au pairit, jotka pääsevät rekisteröitymään myös ilman kirjallista sopimusta. Au pairin palkka verotetaan hänen asuinmaassaan, ei Suomessa. 

Työperäinen maahanmuutto ei oikeuta automaattisesti oleskeluluvan pidentämiseen, tukien tai työttömyyskorvauksen saamiseen. Vuodesta 2014 Suomi joutuu maksamaan lapsilisän ja kotihoitotuen työperäisille maahanmuuttajille samoilla perusteilla, mitä suomalaisillekin. Se tietysti edellyttää verotusmaan olevan Suomi. 

Työperäinen maahanmuuttaja, au pair tai vaihto-opiskelija eivät ole oikeutettuja valtion puolesta järjestettävien suomen kielen opintoihin. Koska Suomessa suomen kieltä opetetaan ilmaiseksi vain työttömille. Edelleen. 

Perheen yhdistäminen

Tämä status annetaan suomalaisten puolisoille ja alaikäisille lapsille, mutta ei vanhemmille. Se on EU maiden keskuudessa erikoista, koska suurimmassa osassa muista maista iäkkäitä vanhempia tai isovanhempia pääsee ottamaan mukaan uuteen asuinmaahan. Omalla vastuulla tietysti. 

Tämä status ei oikeuta mihinkään rahalliseen apuun tai työvoimatoimiston järjestämiin opintoihin (mm. suomen kielen opintoihin). Kaikissa opinnoissa omavastuuosuus on 100%. Suomalaisen puolison on todistettava, että hän pystyy ylläpitämään puolisonsa kotimaassaan. Perheen yhdistämisen kautta tulleet puolisot ovat vapautettuja työluvasta (eli pääsee heti duuniin, jos joku ottaa) ja lapsilla on oppivelvollisuus (eli heti kouluun). 

Tämän statuksen heikkous on siinä, että suomen kieleen ei pääse kiinni mistään hännästä. Vuonna 2000 kuukausi kieliopintoja maksoi 600 euroa. Sellainen hinta on harvojen saavutettavissa, ottaen huomioon, että opinnot kestivät yhteensä yli vuoden. Edullisemmin kieltä sai opittua Pietarissa, mikä koitui monien perheiden kohtaloksi: monta kuukautta eri maissa koettelee lujaakin suhdetta. Monille se oli kuitenkin välttämättömyys. Tällä hetkellä asiat ovat jokseenkin samalla tavalla, paitsi kieliopintoja on tarjolla enemmän ja hinnat ovat aavistuksen edullisempia. 

Ongelmakohtana on se, että kotona lasta hoitava vanhempi ei pääse kieliopintoihin, koska hän ei ole työtön. Siinä tapauksessa, että työssäkäyvä puoliso voi kustantaa myös maksulliset kieliopinnot, asia helpottuu. Muuten ei-suomalaisella, kotona olevalla puolisolla on suuri riski syrjäytyä. 

Paluumuuttaja

Paluumuuttajan eli repatriaatin statusta ei tällä hetkellä enää anneta. Se oli eritelty inkerinsuomalaisille (Karjalan asukkaille ja heidän jälkeläisille) ja antoi jokseenkin paremmat mahdollisuudet päästä kiinni kieliopintoihin ja työelämään. Siihen oli olemassa erillinen tuki, joka mahdollisti ihmisille opiskella täysipäiväisesti. Tuen kesto oli maksimissaan 3 vuotta.

Kotoutumistuki (lakkautettu)

Yllä mainituilla kahdella statuksella oli mahdollisuus päästä kotoutumistuen piiriin (samat max 3 vuotta). Kotoutumistuki maksettiin vain kokopäiväisistä suomen kielen tai ammattiopinnoista. Kotoutumistuen määrä oli silloisen päivärahan suuruinen. Tämä tuki on kuitenkin lakkautettu vuonna 2012. 

Pakolaisstatus

Pakolaisstatuksen saaminen oikeuttaa erilaisiin tukiin ja sosiaalisiin avustuksiin, jossa kuukauden ensisijaisen tuen summa on rinnastettu suomalaiseen työttömyyskorvaukseen. Lapsiperhe on oikeutettu lapsilisään ja kotihoidon tukeen. 

Pakolaisstatus ei vapauta työluvasta. Työlupaa voi kuitenkin anoa erikseen. Pakolaisuus oikeuttaa työvoimatoimiston järjestämiin opintoihin osallistumiseen (mm kieliopintoihin) ja muihin julkisiin palveluihin. 

Muut maahanmuuton syyt

Opiskelija / Vaihto-opiskelija

Opiskelemaan tai vaihtoon Suomeen tullut henkilö saa joko viisumin tai oleskeluluvan. Yleisin jako on se, että EU-maiden kansalaiset saavat heti oleskeluluvan, mutta kolmansista maista tulleet ensin viisumin. Viisumin umpeuduttua voi anoa oleskelulupaa.

Opiskelija/Vaihto-opiskelija voi myös tarvita erillisen työluvan, riippuen hänen lähtömaasta.

Sijoittaja

Henkilö, joka on sijoittanut pääomaa suomalaiseen yritykseen tai kiinteistöön, voi saada pidennetyn viisumin tai oleskeluluvan Suomeen. Sijoituksen määrä?