May 29, 2024

Aviokoulu

Parisuhteen lyhyt kertaus

Stressi vaivaa

Stressi vaivaa ihmisiä eri tavalla, toiset ovat nääntymässä, kun hiukankin elämä muuttuu. Toiset taas tarvitsevat jatkuvasti virikkeitä, että jaksavat päivästä toiseen pysyä virkeinä.

Kauan sitten, eräs tuttavani (mieshenkilö) kertoi olevansa tavattoman stressaantunut. Syynä oli valtavat muutokset viimeisen vuoden aikana: naimisiin meno, muutto toiselle paikkakunnalle ja uusi työpaikka. Katselin hetken ihmeissäni, mutta onnistuin pitämään kasvot peruslukemilla. Kaikki pelkästään myönteisiä asioita. Miten hienoa, että sai ihanan vaimon (toivottavasti), pääsi pois paikkakunnalta, jossa oli asunut ikänsä. Löysi myös työpaikan, jossa pystyisi tekemään pitkän ja mahdollisesti nousujohteisen uran.

Totuus on toisenlainen. Ei tuon miehen vaivoja aiheuttanut mikään mainituista. Tiesin jo kauan aikaisemmin, että hänen äitinsä oli hyvin dominoiva persoona. Irtautuminen kotoa ja pois äidin vaikutuspiiristä aiheutti ongelmia. Todennäköisesti äiti pommitti joka päivä puheluilla poikaparkaa ja pyrki vaikuttamaan hänen elämäänsä. Kyllä siitä stressi alkaa vaivaamaan.

Suurin kysymys lienee se, tajusiko mies oikeasti, mikä häntä stressaa? Oliko tekosyyt tarkoitettu vain meille ulkopuolisille, vai uskotteliko hän itselleen, että elämän ankeus johtui tuollaisista asioista?