April 23, 2024

Aviokoulu

Parisuhteen lyhyt kertaus

Covid-19 maski maski maski

Viimeiset puoli vuotta on eletty jokseenkin viruksen pillin mukaan. Kaikkine rajoituksineen, mahdollisuuksineen ja elämää rikastavine keskusteluineen, en sanoisi, että haluaisin luopua menneestä ajasta. Ihmisten elämä on keskimäärin aika tapahtumaköyhää, enkä nyt puhu omasta elämästäni. On ollut eduksi, että ihmisillä on jotain puhuttavaa, muustakin kuin säästä ja perjantaipullon hankkimisesta.

Yksi asia, joka on eniten kiinnostanut, ei vähiten ammatillisesti, mutta ilmeisesti meissä jokaisessa asuu pieni lääkäri. Kaikilla tuntuu olevan mielipide siitä, miten viruksen kanssa olisi pitänyt elää. Osa suhtautuu siihen kuin harmittomaan flunssapöpöön, joka käy melkein joka vuosi pyörimässä ihmisten kiusana. Toiset taas hautautuivat neljän seinän sisään kuin ydinlaskeuma olisi vallannut asuinympäristön ja maailmanloppu olisi tulossa.

Todellakaan Covid-19 virus ei ole tavallinen flunssapöpö. En yleensäkään sairasta kausiflunssaa, mutta vähiten haluaisin koronaa. Itse tauti ei sinänsä pelota, mutta vihaan sairastamista, alikuntoisena olemista ja kaikkein eniten niitä kuukausien pituisia jälkioireita, joita näyttää lukemattomilla taudin sairastaneilla ilmenevän.

Keskustelujen yksi suurimpia teemoja on ollut, miten virus olisi pitänyt torjua. Selvää on se, että vähättely taudin vakavuutta kohtaan aiheutti aluksi lukemattomia tautiketjuja ja aivan turhaan. Kun maailmalla etenee vakava tauti, on ensimmäisenä toimenpiteenä estettävä potentiaalisten taudinkantajien vapaa liikkuvuus. Ulkomaiset lentomatkustajat palautettava takaisin lähtömaahansa ja kotimaahan palaavat karanteeniin. Tämä toimenpide olisi säästänyt suurimman osan Suomen sairastuneista. Siihen ei olisi tarvinnut olla lääketieteen tuntemusta eikä kokemusta uudenlaisesta viruksesta. Pelkkää maalaisjärkeä.

Sitten siihen mielenkiintoisimpaan aiheeseen: miten suojautua virukselta. Keskustelu on rönsyillyt puhumiseen pakkokeinoista, suosituksista, yksilön vapaudesta, liikkumisrajoituksista, karanteenista, kotiarestista, hygieniasta ja vaikka mistä. Normaali ihminen pesee kätensä joka kerran, kun tulee ulkoa sisälle kotiinsa, eikö niin? Niin meillä on tehty aina. Normaalisti käyttäytyvä ihminen ei kaiva nenäänsä, hiero silmiään tai nuole sormiaan liikkuessaan muiden ihmisten seassa. Vähänkään normaali ihminen ei yski tai aivasta toisia ihmisiä päin missään olosuhteissa. Normaali ihminen ei lähesty vierasta ihmistä alle metrin etäisyydelle, jokaisella on oma reviiri, johon ei pidä tunkeutua. Miksi sitten tarvittiin kaikille itsestään selville asioille ohjeita ja suosituksia? Siksi, että suurimmalle osalle ihmisistä normaalit käyttäymismallit ovat sittenkin tuntemattomia? Hygieniaohjeet pitää lapselle antaa äidinmaidossa, eikä odottaa 50 vuotta, että pääministeri kertoo, kuinka huolehtia omasta terveydestään. Ainoa ohjeistus olisi pitänyt olla kokoontumisrajoitus: kokoontuminen yli kahden ihmisen ryhmiin olisi ollut kiellettyä ilman maskia.

Luit aivan oikein: ilman maskia! Mistä ne virukset tulevat? Kerron sen nyt kuin kuusivuotiaalle, joka kysyy, mistä ne vauvat tulevat. Virukset tulevat ihmisen hengityselimistä, jossa ne lisääntyvät. Virukset eivät lisäänny ja pomppaa jalkakäytävältä tai tuolilta. Siellä ne kuolevat. Miten niiden vauvojen tulo estetään? Estämällä niiden siimahäntäisten pikkuveijareiden pääsy elinkelpoisiin koloihin. Juuri samoin toimitaan viruksien kanssa. Estetään niiden pääsy ulos niiden kasvualustalta. Laittamalla maski aina, kun liikutaan muiden ihmisten seassa, estetään viruksien leviäminen.

Maskin käyttö koetaan joidenkin vastarannankiiskien mielessä yksilön vapauden rajoittamisena. Tartuntatautien levittäminen on laitonta, josta on säädetty melko ankara rangaistus. Haluatko olla lainrikkoja ja aiheuttaa tarpeetonta ahdistusta ja tuskaa lähimmäisille ja tuntemattomille, aiheuttaa syyttömien kuoleman suoraan tai välillisesti. Tämän saman kysymyksen voisi esittää myös päättäjille ja asiantuntemattomille, anteeksi, asiantuntijoille, jotka jakavat lausuntojaan. Tarpeeksi sekavia puhumalla voi livetä vastuusta.

Koronaan sairastuminen on monen tekijän summa, mutta suurin syy on välinpitämättömien ihmisten välinpitämättömyys. Pakko päästä isoihin porukoihin, pakko paasata suu vaahdossa toisen kasvojen edessä. Eikö sitä aikaa voisi viettää muutenkin ja puhua vähemmän ja kauempaa?

Palataan takaisin maskiin. Suojamaskien ensisijainen käyttötarkoitus on eri ammattiryhmien käyttämät maskit. Pölyisissä töissä käytetään maskia suojaamaan työn tekijää, silloin maski valitaan riskin mukaan. Asbestitöissä on oltava todella huippuluokan maski, sillä kukaan ei kiellä asbestin vaaroja. Manikyyrissä lentää pölyä kynsien hionnassa. Hammaslääkäri käyttää visiiriä, sillä olisi ikävä saada sylkiroiskeita potilaan suusta. Kirurgi käyttää maskia suojatakseen potilasta. Suussa elävä bakteerikanta ei välttämättä ole kovin hyväksi avohaavalle, josta kirurgi kaivelee potilaan sisäelimiä.

Maski toimii siis kahteen suuntaan: se estää suusta tai nenästä lähtevien partikkeleiden lentämisen ulos ja samoin ilmassa olevien aerosolien lentelyn suoraan sisään. Jos jokainen käyttäisi maskia liikkuessaan ihmisten keskuudessa, kukaan ei sairastuisi. Paitsi ne, joilla on pakottava tarve repiä maski pois nenän päältä tai pudottaa maski leuan alle voidakseen puhua puhelimeen tai toisille ihmisille. Juuri silloin, kun sitä maskia eniten tarvittaisiin! Paitsi ne, joiden mielestä nenän kaivelu ja suupielien raapiminen on miellyttävää huvia. Paitsi ne, joiden mielestä maskin käyttö on jotenkin naurettavaa ja epämiehekästä tai suorastaan mahdotonta, kun se sotkee meikin. Paitsi ne, joiden mielestä maski estää hengittämisen. Maskin kanssa on ikävä juosta tai olla pitkiä aikoja yli 30 asteen lämpötilassa. Maskia ei tarvita juoksulenkillä tai aurinkoisella rannalla. Pidä silloin etäisyyttä, äläkä kaiva mitään kasvoissasi olevia elimiä. Käytä käsidesiä joka kerta, kun joudut koskemaan johonkin, joka on ollut kosketuksissa edes teoriassa yhteenkään ulkopuoliseen viimeisen 24 tunnin aikana. Rauhallisesti liikkumalla maskia voi käyttää monta tuntiakin yhteen menoon.

Suomessa maskin käyttöä rajoitti se tosiasia, että maskeja ei ollut. Neuvostoliiton tapaan kansalle tarjoiltiin totuutta, joka sopi valtiolle parhaiten: maskeista ei ole mitään hyötyä. Eihän sitä voinut myöntää, koska niitä ei olisi ollut tarjolla. Eikä kukaan osannut niitä ostaa, viimeiseksi valtion hankinnoista päättävät. Apteekit myivät pitkään ei-oota, joten uusavuttomuus koskee myös yksityisiä sektoreita. Tavaraa oli silti maailmalla tarjolla koko ajan. Suomi on kolhoosi, jossa kaikille pitää tarjota asiat tasa-arvoisesti ja ilmaiseksi. Koulutus ja terveydenhoito etunenässä.

Maskien laadusta puhuminen oli ja on edelleen toinen huvittava piirre. Jatkuvasti jauhetaan samaa tarinaa kotimaisesta tuotannosta, yritetään keksiä pyörä uudelleen ja myydä se järkyttävään hintaan. Amerikkalaiset kompastuivat samaan ansaan. USA:ssa on varsin korkeat standardit maskien suhteen, N95 ja Niosh ovat termejä, jotka liittyvät maskien laatuun. Huonommat maskit leimattiin kiinalaiseksi roskaksi. Niin vain kävi, että Kiina onnistui “roskamaskeillaan” tukahduttamaan epidemian muutamassa viikossa ja sairastuneiden määrä on murto-osa verrattuna USA:n vastaavaan, vaikka laittaisimme kymmenen kertoimen Kiinan virallisiin lukuihin. Maskin laaduksi kelpaa tavallinen kolmikerroksinen ns. kirurgin maski. Julkisen riepottelun aiheiksi päätyneet maskikaupat ovat hämmästyttäviä, miten kukaan onnistui löytämään niin totaalisen ala-arvoisia maskeja myytäväksi valtiolle? Se on vaatinut taitoa, vaikka maskien tärkeimmät kriteerit ovat niiden määrä ja niiden käyttöaktiivisuus. Valitettavasti oikea käyttötapa ei aukea kaikille, vaikka kuinka yrittäisi vääntää rautalangasta. Maskin roikkuminen leuan alla ei todellakaan paranna maskin ominaisuuksia. Olisiko syytä ottaa maskien oikea käyttö peruskoulun yhdeksi oppiaineeksi?

Maskit maksoivat normaalielämässä muutaman sentin kappaleelta, kunnes pahimpina aikoina keväällä 2020 niiden tehdashinnat olivat lähes 40 senttiä kappaleelta. Se oli ymmärrettävää, sillä maskien suodatinkankaan hinta nousi nelikymmenkertaiseksi hirmuisen kysynnän vuoksi. Nyt lähestytään taas normaalihintoja, maskeja saa reilusti alle 10 senttiä kappaleelta. Jopa paras laatu yksittäin pakattuna on tehtaalla suurissa erissä alle 10 senttiä. Esimerkkinä käytän tunnetun tavarantoimittajan hintoja: https://litelion.com/quotation-page-of-protection-equipment/

Jokaiselle suomalaiselle olisi ollut tarjolla kaksi maskia päivässä pahimmillaan hintaan 120 miljoonaa euroa kuukaudessa, nyt enää n. 15 miljoonaa euroa. Mitätön raha verrattuna siihen, että yhteiskunta laitettiin täydellisesti kiinni. Samalla olisi säästetty yhteiskunnan varoja sairaanhoidossa, avustuksissa, inhimillisessä hädässä ja surussa.