July 14, 2024

Aviokoulu

Parisuhteen lyhyt kertaus

Allergia

Allerginen allergialle

Allergian kanssa oppii elämään. Lapsuudessani allergioista ymmärrettiin yhtä paljon kuin mato lihapullasta, ollessani lastenlääkärillä sain myötähäpeällistä hymyilyä ja vähättelyä selostaessani oireitani ja syitä. Myöhemmin ne ovat kaikki osoittautuneet faktoiksi. Ehkä siksi en koskaan mene lääkäriin, ellen tiedä etukäteen oikeaa diagnoosia.

Suomen kasvikunta on kiusallinen. Monet viljalajit ja puut ovat pahimpia allergian aiheuttajia. Koivu ja siitä aiheutuvat ristiallergiat tekevät elämisen pahimpina aikoina sietämättömäksi. Jos ei tiedä ristiallergioista, on varsin mystistä, miksi ihminen on allerginen esim. omenalle, perunalle tai porkkanalle (raakana). Hassuinta on vielä se, että moni ruoka-aine on raakana allergisoiva, mutta kypsytettynä syötävää. Esim. allergiatestissä näkyy henkilön allergia perunalle, tietysti, koska testattava peruna on raakaa mehua. Ihmiset silti syövät perunat kypsinä ilman pienintäkään ongelmaa. Onneksi ohraa syödään melko vähän, mutta se lienee pahin viljalaji, itselläni myös kaurakeksit aiheuttavat allergiaoireita.

Luulotauti?

Maat, joissa syödään paljon maissia tai metsissä kasvaa eukalyptuspuita koivun sijaan ovat paratiiseja allergiselle ihmiselle. Pelkkä ajatus lentokoneen ovella kohteen kasvikunnasta riittää lopettamaan niiskuttamisen. Tuleekin ajatelleeksi siinä vaiheessa, onko allergia sittenkin psykosomaattinen sairaus. Tämä teoria ei kuitenkaan päde, ikävä kyllä verikokeista voidaan nähdä, että allergia aiheuttaa tiettyjen aineiden lisääntymisen veressä.

Jos Suomessa siivottaisiin kaikki pujot pois, allergiset saisivat viikon tai pari kesästä helpotusta oireisiin. Kaikkien koivujen kaataminen ei vielä riittäisi, koska leppä on seuraavana kiusana. Sen lisäksi heinikoissa vaanii timotei. Suomessa työnnetään ruokiin sipulia ja selleria kasoittain, joille monet ovat allergisia tietämättään. Näiden lisäksi monet muut mausteet, vihannekset ja hedelmät aiheuttavat ristiallergian vuoksi oireita. Monet ihmiset niiskuttavat vuoden ympäriinsä ja juoksevat lääkäriltä toiselle, mutta eivät koskaan oivalla, mistä kaikki johtuu. Ruokien lisäksi esim. kotona oleva matto, jonka päällä on muutaman kerran maannut koira, riittää aiheuttamaan allergiaa seuraavat kaksi vuotta.

Onneksi kaikki oppimani asiat ovat jo nykyisin parhaimpien lääketieteen ammattilaisten tiedossa, jos heillä on vaan halua jakaa sitä tietoa eteenpäin. Hoito olisi usein ilmaista, mutta kaupallisesti kannattamatonta. Jos työmatka kulkee metsän poikki tai ilma on täynnä muualta kulkeutunutta siitepölyä, on tietysti lääkittävä itseään saadakseen oireet kuriin. Puolitosissani olen esittänyt vuosia sitten ajatuksen, että Kela joutuisi kustantamaan muuttoni ja elämiseni Barbadoksella, jossa ei allergiasta tiedetä ehkä mitään, tosin kookosmaitoa siellä en ole kokeillut. Suomessa kaikki kookosta sisältävät tuotteet aiheuttavat dramaattisia oireita, vaikka eihän ne tietystikään ole siellä kasvaneita.

Sipulia, selleriä

Suomessa viljeltävät sipulit lienevät täysin eri lajia kuin muualla, sillä Uudessa Seelannissa syömäni sipulikeitto, jossa isoja sipulinpaloja suorastaan kuhisi, oli täysin harmiton. Vastaavasti pienikin pala Suomen sipulia tai selleriä muodossa tai toisessa aiheuttaa oireilun, joka kaikkine eri vaiheineen kestää lähes 48 tuntia päätyen migreenin kaltaiseen päänsärkyyn.

Lopetan tämän tähän. Ennenkuin kommentoit, kannattaa muistaa, että jokainen ihminen on myös lääketieteellisesti ottaen yksilö. Se mikä kiusaa yhtä, ei aiheuta mitään reaktiota toiselle. Se, missä yhteydessä jotain tapahtuu, on joskus myös huomattavaa. Jos syöt allergisoivaa ainetta ja lähdet juoksulenkille, allerginen reaktio voi olla kymmenkertainen. Jos syönnin jälkeen juot litran vettä tai maitoa, neutralisointi toimii hyvin ja saatat jäädä ilman oireita.

Ei kaikki ole allergiaa

Allergiakeskusteluissa minua häiritsee muiden kuin allergisoivien asioiden sotkemisesta allergiaksi. Jos maitotuotteiden käyttö aiheuttaa näppylöitä tai hengenahdistusta, se on allergiaa, jos taas vatsa menee kuralle, se on ihan muita ongelmia. Samoin vaikka appelsiinimehun jälkeen kärsit ummetuksesta, ei kuulu allergiaan, mutta punaiseksi lehahtaneet kasvot kylläkin.